12 Ocak 2010 Salı

Mona Lisa Smile


Şu an gene Digiturk'te gösterilen bu filmin hakkında bir kaç satır yazmaya değer olduğuna karar verdim. 2003 yapımı bu filmi seyredenleriniz vardır eminim. Kadınlar hakkında hem eğlenceli hem romantik bir senaryoyla çekilen film, göz kamaştırıcı oyuncu kadrosu dışında çoğu yönüyle eleştirilmiştir. Özellikle işlediği konuların sıradan ve alışılagelmiş olduğu söylenir.


Bense özellikle konusuna, bir de en çok adına bayılıyorum bu filmin. Yüzbinlerce başka filmde ve kitapta söz edilmiş olması , gerçekleri değiştirmiyor. Bu filmdeki gibi hala kadınların yeri "ev" ile "iş" arasında kısır dönüyor. Bir adamın hem baba olup hem çalışması marifet sayılmazken bir anne bunu yapınca , biraz anneliğinden, biraz çalışan kadın tarafından vazgeçmiş oluyor otomatikman. Bir de güzellik , zerafet, kadınlık mevzusu var. Kadının susması her toplumda ayrı şekillerde destek görürken, " karı gibi konuşuyor" lafı erkekler tarafından hakaret olarak algılanıyor.
Daha küçük yaşlarda en güzel hayatın zengin bir koca ile gelebileceğini öğreniyoruz, ve evlenmeyen komşu ablalara garip garip bakmayı. Kadın kadının kurdu oluyor böyle böyle işte, bir kadını en sizvri diliyle gene başka bir kadın yargılıyor.
Erkekler mi? Onlar sadece izleyici, sahnenin içine girmeyi bile istemiyorlar çoğu zaman.
"Mona Lisa'nın Gülümsemesi" her kadının suratına bu yüzden arada bir yerleşiyor işte. Suskun, sessiz, gülümsemeden başka her şeye benzeyen..


Mona Lisa Smile güzel bir film, denk gelirse tekrar izleyin, tavsiye ederim.

2 yorum:

  1. sanırım orjinal monalisa'dan daha güzel bir gülüş vardı bu filmde..

    keşke hep böyle filmler olsa şu tv'deki diziler yerine!

    güzel yazı elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. teşekkür ederim, arada bir iyi bir filme denk gelince insanın günü daha iyi geçiyor gerçekten :)

    YanıtlaSil